Bloc de vivendes Palet i Barba

Xavier Vancells + Franc Fernández + Carles Puig

1er premi concurs

1er Premi 4a Biennal d’Arquitectura del Vallès

L'edifici es distribueix amb l'objectiu d'aconseguir el nombre màxim d'habitatges de protecció oficial que compleixin els requisits mínims de superfície de nivell complet d'habitabilitat. El resultat és un total de 14 habitatges distribuïts en planta baixa i dues plantes pis al llarg d'un corredor central de distribució que conté els serveis comuns d’escala i ascensor.

Més...

Les solucions funcionals i compositives dels habitatges es fixen segons l'aplicació dels següents criteris:

- Fugir de l'ús prefixat i exclusiu dels espais, proposant una distribució oberta i amb un màxim nivell de flexibilitat que esborri les condicions programàtiques de cada dependència, permetent ser viscuda de diferents maneres i possibilitant un ús mixt d’habitatge i treball.

- Aprofitament de recursos naturals mitjançant l'aplicació de conceptes d'estalvi energètic passiu que garanteixin un ús racional de l'energia.

- Selecció d'un sistema estructural i constructiu que permeti una aplicació racional dels criteris esmentats.

Els habitatges estan organitzats en tres franges que defineixen tres tipus d'espais de diferents característiques:

- La primera franja recull els serveis higiènics i de cuina, així com un vestíbul d’accés a l'habitatge que alhora serveix com a distribuïdor de les diferents estances. Aquesta franja, amb una alçada de sostre més baixa a la resta de dependències de l'habitatge, conté totes les instal.lacions d'aigua i conductes d'evacuació i ventilació.

- La franja central de característiques molt neutres conté la sala d'estar i un o dos dormitoris, depenent de la superfície de d’habitatge.

- La tercera franja es desenvolupa al llarg de les dues façanes exteriors, esdevenint un espai-galeria que actua com a filtre entre els espais interiors i l'exterior, alhora que unifica les diferents dependències de la franja central.
Aquest espai galeria, en termes de sostenibilitat energètica, actua com un pulmó pel seu caràcter tancat / obert i permet un control tèrmic de l’habitatge, no pas des de recursos energètics actius d'elevat cost sinó mitjançant recursos passius de cost quasi nul.

Els paraments de la planta baixa es corben per aconseguir una màxima permeabilitat des del carrer, generant un espai fluid que desdibuixa els límits entre interior i exterior.

Emplaçament:
 Terrassa, Barcelona
Any:
 2006
Tipus:
 Civenda
Estat:
 Construït
M2:
 1.651m2
Client:
 SOMUHATESA - Societat Municipal d’Habitatge de Terrassa S.A.
Pressupost:
 913.615 €

Equip

Xavier Vancells, Franc Fernández, Carles Puig
David Batllès, Joan Anguita, Xavier Tutó

Col·laboradors

Structure: Base Dos

Engineering: RC Enginyers

Budget: Xavier Toledo

Photograph: Andrés Flajszer(except nº3 Eva Serrats)

Premis

1er premi concurs

1er Premi 4a Biennal d’Arquitectura del Vallès categoria habitatges de protecció oficial 2007

Finalista Premis FAD 2007

Notícies relacionades

4a Biennal d'Arquitectura del Vallès Veure...

Publicacions relacionades

4BAV Veure...

ON Diseño Nº288 Veure...